2019. május 20., hétfő

Vappu, avagy a finn május elseje


Nem is olyan régen volt az a május elseje. Azon kívül, hogy  munkaszüneti nap, és a munka ünnepeként tartják számon, esetleg egy-két majálist tartunk ország szerte, mit is jelent igazán ez a nap? Honnan is származik ez az ünnep, mit jelképez pontosan?


"Előzményei egészen a brit ipari forradalomig nyúlnak vissza, amikor is egy gyártulajdonos, Robert Owen1817-ben megfogalmazta és közzétette a munkások követelését, benne többek között az addig 10-16 órás munkaidő nyolc órára csökkentését, a hangzatos „nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció, nyolc óra pihenés”(Eight hours labour, Eight hours recreation, Eight hours rest) szlogennel." 
Hmm... ez a szlogen eddig nekem mást jelentett.

A munkások követeléseik érvényre hozatala érdekében több sztrájkot is tartottak, de a mozgalom hamar kifulladt. 

"Egészen 1856április 21-éig a kérdésben nem történt előrelépés. Ezen a napon léptek sztrájkba az ausztráliai Melbourne városában a kőművesek és építőmunkások.
 Akciójuk sikerrel zárult, ez nagyban inspirálta a munka ünnepének ötletét, illetve a majálisok megszületését. "

Majd később a nemzeti szocialista és munkásmozgalmak hatalma alatt nemzeti ünneppé nőttek ki magát ez a nap. 


A munka ünnepe a világ országaiban
  Május 1. a munka ünnepe
  Május 1-jén mást ünnepelnek
  Május 1. nem ünnep, de a munka ünnepét más napon ünneplik
  Május 1. nem ünnep és más napon sem ünneplik a munka ünnepét

Viszont sok országban nem munka ünnepeként tartják számon ezt a napot. Ezen a térképen láthatjátok, milyen beosztásban szerepelnek az adott országok. 


Igen, jól látszik, hogy Finnország sem a munkának szenteli ezt a napot, hanem inkább a diákoknak.
Képtalálat a következőre: „vappu finland”

Ezen a napon (akár fiatal akár idősebb) mindenki, aki gimnáziumot végzett felhúzza fehér matrózsapkáját. Onnan lehet tudni, hogy valaki már az idősebb korosztályhoz tartozik, hogy  már nem fehér, hanem sárga színben pompázik a sapkája.

Poriban mi is  megünnepeltük ezt a szokást. Szerencsére nagyon szép időnk volt, így meg tudtuk ülni a hagyományos piknikezést is. Az egyik szép zöld parkba kitódult SAMK apraja-nagyja, mi is leterítettük pokrócainkat, bekapcsoltuk a zenét, és koccintottunk arra, hogy diákok vagyunk. Tanultunk pár hagyományos ivós dalt, amit nem csak finnül, hanem svédül és észtül is elénekeltünk, mivel ez a szokás hozzájuk is kapcsolódik bizonyos mértékben.
Hoztunk magunkkal ugyan elemózsiát, de volt lehetőség kipróbálni a hagyományos Munkki névre hallgató vappu fánkot, amit csak úgy ingyen osztogattak a parkban.

De miért is gyűlt össze egy kis tömeg ebben a parkban? A tér elején egy medveszobor áll, Pori városának jelképe. Kivonultak saját színes overalljukban a karok diákjai, és a karok diákelnökei is. Egy kis köszöntő után, ami természetesen finnül volt, vezényszóra elkezdték letakarítani a medvét. Ezt mindenki nagy áhítattal nézte, hogyan mossák le a mackót negyed órán keresztül. Tisztának kell lennie, mivel visszaszámlálás után,  este 6-kor,  megkoronázták a saját matróz sapkájával, és csak azután kapott a tömeg is engedélyt a sapkák viselésére.
Majd közösen elénekelték a finn himnuszt és a "Gaudeamus igitur" című ballagási nótát, amit én is büszkén daloltam!

Kezdetét vette ezennel a Vappu előestéje, ami semmi másról sem szól, mint az ivásról, és itt nem narancslére vagy vízre gondolok. A finnek összegyűlnek erdőszéli faházikóikba, vagy csak a városban egy szórakozóhelyen, és nem kímélik a májukat. Saara tutorunk mesélte, hogy ezen az éjszakán nagyon sok baleset szokott történni, mi is figyeljünk magunkra.


Másnap délelőtt elkezdődött a majális a főutcában. Kirakodóvásár, ennivalók, innivalók. Azt mondják, minden tavaszünnep május elsején azzal kezdődik, hogy elered az eső, két éve még a hó is volt. Most sem alakult másképp, esett az eső, de ez senkit sem tántorított vissza. Még nem láttam ennyi embert egy helyen Poriban. Saara mesélte, hogy ez leginkább arról szól,  hogy az ember találkozzon másokkal, megmutassa, hogy igenis él, és ott van, esetleg megkóstolja az ugyan csak hagyományos húsos pitét.

A politikától viszont ez az ünnep sem mentes teljes mértékben. Jobboldali és baloldali pártok is felvonultak transzparensekkel,  és a főtéren felállított színpadon még beszédet is mondtak.

Így zajlott a május elseje Poriban. :)

Következő bejegyzésem lesz talán az utolsó, remélem élveztétek ezt az utat együtt. Nem sokára találkozunk újra!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nincsenek rá szavak, de azért mégis leírom

Mikor elindultunk még a karácsonyi mézeskalácsoktól teli hassal Finnországba, azt gondoltuk, ez lesz a legnehezebb rész, nekivágni az útnak....