2019. január 25., péntek

A Sauna kézikönyve



    Már említettem előző bejegyzéseimben, hogy mekkora hagyománya van a szaunázásnak itt, Finnországban. Most egy kicsit közelebbről is szemügyre vesszük ezt a témát. Honnan jött a szauna? Mikortól létezik? Mik a pontos szabályok izzadás közben? 🤔


Görgessetek lejjebb, és máris olvashatjátok a válaszokat! 


Képtalálat a következőre: „szauna”


A sauna kifejezés a finn SAVU szóból eredeztethető, ami ezen a nyelven füstöt jelent. 
Minden ház, minden porta rendelkezik szaunával. A többlakásos épületeknél beosztással határozzák meg a lakások külön idejét. Nekünk a csütörtök a szauna esténk. 😊

A tradicionális, fából épített, különálló szaunaházakat fával fűtötték. Ennek a modern változata található a városokban, ahol a fát az elektromosság váltja fel.  Körülbelül 75-90 Celsius-fokra fűtik fel a helyiséget. A magas hőmérséklet miatt sokkal szárazabbnak érezhetjük a levegőt. 

DE nem minden a hőmérséklet! A szauna lényege, veleje, művészete abban a mozdulatban rejtőzik, amikor a vizet a forró kövekre öntik.  A keletkezett vízgőzt úgy hívják, "LÖYLY".  Mindenki képes létrehozni a löylyt. ☮

Nagy kérdés még a fürdőruhahasználat. A finnek nem szeretik. Külön szaunák vannak férfiaknak, nőknek, de ha a család vagy szoros baráti társaság ül össze, nem tartogatják magukon a fürdőruhát. 

Képtalálat a következőre: „finnish sauna”

Bizonyos források szerint a szauna már több, mint 2000 éves múltra tekint vissza. Összességében a SZAUNA a finn-ugor népek közös szokása. Azért emeljük ki mégis a finneket, mint a "szaunaország" megalapítóit, mert náluk maradt fent az a hagyomány a hétköznapokban is. 

Meglepő módon nem csak az izzadásra, illetve az érrendszer tornásztatására használták ezt a helyiséget.  Tisztálkodtak, kuruzslók, orvosok gyógyítottak itt, és hogy teljes legyen a kör, még húst is szárítottak benne. 

 Több idősebb finn ember is elmondhatja magáról, hogy szaunában született. Nem csak a születés helyszíne volt, hanem a halálé is. Szertartásokat tartottak a sötét, alig megvilágított házacskákban. 
Például, esküvő előtti hagyomány volt, hogy a család együtt szaunázott.

A szauna nem csak egy fából épített, forrósággal telített relaxáló szoba volt. Összekapcsolta az embereket, közösséget alkotott. Vallás, kultúra és orvoslás központja volt. 
Ebből nem sok maradt meg manapság. A szauna is elvesztette ezt az oldalát, és átváltozott a wellness-business fő elemévé, mint  a Yoga.  Elég csak ez a forma, vagy hiányzik belőle a lényeg? Mindenki eldönti magában, melyiknek örül jobban. 

Képtalálat a következőre: „régi szauna”



Szauna szabályok: ("Szauna kézikönyv a finn férfiakhoz" kivonata) 
(Heikki Aittokoski,  finn újságíró humoros írásai)

1. Ha valamilyen gondod adódott az életedben, menj el szaunázni! 

2. Ha ünnepelsz, menj szaunázni!

3. Nem szabad bevallani, ha számodra túl meleg a szauna! Csak semmi gyengeség! 

Ha a szauna 120 Celsius-fok alatt van, akkor látványosan panaszkodni kell a hidegre.
 Ha felette, akkor a finn férfi kimutatja  érzelmeit, és kimondja: "Most pihenek."

4. Bevett szokás a hátakat nyírfagallyal ütögetni.

A finn férfi élete szenvedés. Ha nem szenved nem is tud pihenni. A szaunában pedig szenvedni kell!

Ha hátat ütő nyírfagallyakra külön kifejezés használ a finn nyelv. "VIHTA" Vannak olyan finn emberek, akik szerint a megfelelő szó erre, a "VASTA". Sosem fognak tudni ebben megegyezni.

5. A szaunában nincs viszály, a szaunában béke van.

Egy kivétel van. Ha a Vista-emberek és a Vasta- emberek egyszerre mennek szaunázni. Akkor vita van.
Ha nem tudnak megegyezni, melyik a megfelelő szó, hívni kell a rendőrséget és a mentőket.

6. Ugorj a tóba!

A finn férfinak egyensúlyra van szüksége az életében. A szauna után a tó következik. Télen jó ötlet először léket vágni a jégbe, és csak aztán ugrani a tóba.



Nagyon szép hétvégét Mindenkinek, remélem megjött a kedvetek az izzadáshoz! 💛💙💚







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nincsenek rá szavak, de azért mégis leírom

Mikor elindultunk még a karácsonyi mézeskalácsoktól teli hassal Finnországba, azt gondoltuk, ez lesz a legnehezebb rész, nekivágni az útnak....