2019. január 1., kedd

Helsinki

Szép napot Mindenkinek!

A  következő pár sorban Helsinkiben történt kalandjaimról mesélek. 

December 28-án érkeztünk meg arra a szállásra, ami a következő napokra a bázisunkká vált. Egy nagyon kedves fiatal pár tulajdona a lakás. Ebből a nagyon stílusosan berendezett kis birodalomból kaptunk egy szeletet mi is. És persze megismerhettük Peppyt, a finn nyuszit, aki ott futkosott körülöttünk akárhányszor kimentünk a konyhába, vagy a nappaliba. 

Felajánlották, mivel amikor  megérkeztünk még nem is voltak otthon, hogy használjuk nyugodtan az épületben lévő szaunát, hiszen másfél órára le van foglalva a nevükre. Nagyot néztem. Eddig csak legendának tartottam a "Finnországban minden házban van legalább egy szauna kijelentést". Természetesen kaptunk az alkalmon. 
Az egész épületben, ahol kb. 12 lakás lehetett, mindenkire jut a héten másfél óra, amikor szabadon használhatja a szaunát, ami külön zuhanyzóval és pihenőszobával is rendelkezik. Hatalmas élmény volt, hiszen teljesen más békésen, kettesben szaunázgatni, mint idegen emberekkel tülekedni egy wellness központban. 

Másnap reggel kissé felborult a tervezett menetrend, (nem kellett volna majdnem mindent felzabálni egy svédasztalos sushi bárban), de mégis nekivágtunk Finnország egyik leglátogatottabb nevezetességéhez. Suomenlinna a neve annak az erődnek, ami Helsinkitől nem messze egy szigeten terül el. Még a svéd megszállás alatt kezdték építeni (1748), utána az oroszok kezébe került 110 évre. 
Másik természetközeli élmény Seurasaari volt. Még Helsinkihez tartozó sziget, amin egy skanzen is üzemel. Igazi kis téli csoda volt! 

Szilveszter estéjén a  Szenátus téren koncertet adott egy híres, (vagyis csak következtetni tudtunk erre, hogy híres), finn énekesnő. Éjfélkor meg gyönyörű tűzijátékkal jutalmazták meg a tömeget, azért, hogy kivárták a szakadó hóban, hidegben a következő évet. 
Helsinkit azoknak is ajánlom meleg szívvel, akiket mondjuk nem  a természeti kincsek hoznak lázba, hanem egy jó shoppingolás. A belváros tele van bevásárlóközpontokkal, éttermekkel, pubokkal, kávézókkal. 

 Fiatalos város, tele kanyargó villamosokkal, temérdek múzeummal. Pár napra  érdemes ellátogatni ide! 😊
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nincsenek rá szavak, de azért mégis leírom

Mikor elindultunk még a karácsonyi mézeskalácsoktól teli hassal Finnországba, azt gondoltuk, ez lesz a legnehezebb rész, nekivágni az útnak....