Lássuk csak, milyen érdekességeket tudtam összegyűjteni!
Alapvetően minden nép a saját földrajzi elhelyezkedésének megfelelően étkezett. Értelemszerűen, akik a tenger mellett éltek, rengeteg halat és a tenger gyümölcseit fogyasztották. Ezek az étkezési szokások manapság már inkább a "hagyomány" címet viselik, mivel a globalizálásnak köszönhetően szinte bármi bárhol elérhető számunkra.
Hiába vagyok magyar, nem eszem minden héten gulyáslevest vagy halászlevet. Sőt...
A finnek asztalán sincs minden nap halétel, bár a mi étkezési kultúránkhoz képest jóval többet fogyasztanak.
Egy dologban biztosak lehetünk, a finnek rengeteg lazacot esznek.
Lazac leves - LOHIKEITTO
Könnyű és tápláló leves a mindennapokra.
Sóval tartósított lazac - Gravlax - GRAAVILOHI
Ha otthon szeretné valaki elkészíteni, számítsa bele, hogy a receptek szerint 24-48 óra kell a halnak állnia, attól függően mennyire szárítanánk ki a húst. De ha időt akarunk spórolni a boltokban is megtalálhatjuk, de az sokkal drágább.
A sónak és a cukornak a mennyisége 50%-a a lazac súlyának. Ezt a keveréket még kaporral és borssal kiegészíthetjük, majd szeletekre vágott lazacokat megszórjuk és bedörzsöljük vele. Becsomagoljuk őket és valami lapos, és aránylag nehéz tárgyat helyezünk a tetejére. Hűtőben tároljuk a halat, és 12 óránként leöntjük a keletkezett nedvességet.
A kész lazacot egy tradicionális finn kenyérfajtával tálalhatjuk.
RUISLEIPä - rozskenyér
Ezt a fajta kenyeret a finn nép évezredeken át a szívében őrizte, és egyidejűleg az asztalukon is, mind a mai napig. A rozs képes volt megélhetést adni, hiszen szinte az egyetlen gabona, ami a rövid, északi nyarak ellenére is terem. Nagyon jól alkalmazkodik a különböző talajtípusokhoz is.
Így a ruisleipä egyben a szegény népek történetét is magában hordozza.
Finnország különböző tartományaiban eltérő formát mutat ez a kenyér. A keleti országrészre a kerek buci a jellemző, míg nyugaton ugyanúgy kerek, de lapos és lyuk van a közepén. (Ilyen van nálunk is mindig az egyetem étkezőjében.)
Abban megegyezhetünk, hogy akármilyen is a forma, a tartalom megegyezik.
Eddig írtam a halételekről és a kenyerekről. Van egy étel, amely ezt a kettőt nagyon ügyesen ötvözi. Miért is ne egyesítsük a két legféltettebb finn kincset?!
KALAKUKKO
Ez az étel tulajdonképpen rozscipóban sült hal és sertésborda. Számomra ez elég érdekes párosítás, de a finnek tudják mit csinálnak. 😁 Melegen és hidegen is tálalható. Eredetileg Finnország keleti részéről származik, de mára már sok helyen kedvelt csemegévé vált.
A töltelékbe még szalonnát is tehetnek, és csak sóval ízesítik. Amennyiben megfelelő módon sütik meg, a halszálkák teljesen megpuhulnak. Hagyományosan a hal a buci belsejében vagy sügér, vagy maréna. Természetesen manapság már a lazacot sem hagyják ki a buliból, nehogy szomorú legyen
szegény.
Kísérő itala az aludttej.
A következő bejegyzésben folytatom a kulináris különlegességek felsorolását, de most gyorsan ennem kell valamit! 😁😍
Legyen szép hétvégétek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése