Ééééééés érkezik a halak és finnek következő epizódja!
Hol is hagytuk abba?
MUIKKU - törpe maréna - fried vendace
Saimaa térségnek népszerű eledele, az olajban kisütött vagy füstölt törpe maréna. Előszeretettel készítik el levesként a tengerparton fürdőzők számára, krumplival, vajjal, fűszerekkel gazdagítva.
(Ez az étel a RANTANKALA névre hallgat.)
A MUIKKU ikrája is népszerű
különlegesség a térségben.
Abból is láthatjuk, milyen nagy szerepe van ennek a halnak az itteni kultúrában, hiszen ha valaki fotót készít, mindenkinek azt kell mondani, hogy MUIKKU. Mint nálunk a vízibicikli, például. Azt viszont nem tudom, hogy húzódik majd mindenkinek mosolyra a szája, hiszen ez a szó U-ra végződik. 😁
Próbáljátok csak ki!
Másik változata ennek az ételnek, a Satakunta megyére jellemző, NAHKIAINEN, magyarul orsóhal, vagy folyami ingola.
Ezt a fajta halat Finnországban a partmenti vizekben, folyókban halásszák. Idénye augusztus közepétől novemberig tart.
Elkészítése: Először megtisztítják a halakat, majd hideg vízzel leöblítik, és faszénen megsütik vagy füstölik. Ecettel tartósítják általában, de legfinomabb a frissen elkészült csemege.
A halételek előtt gondoljunk az első fogásra is, a levesre.
Finn Borsóleves - HERNEKEITTO
Még nem volt szerencsém kipróbálni a borsólevesnek ezt a finn változatát, de azt tudom, hogy nagyon kedvelt és hagyományos ételnek számít. Konzervként lehet megtalálni a polcokon, vagy szárított zöldborsóból készíthetjük el, de ez a fajta, nem egyezik a Magyarországon ismert zöldborsóval.
Nagyon elterjedt, és máig fenntartott tradíció, hogy csütörtökönként szolgálják fel a borsólevest az iskolák étkezdéjében, munkahelyen, vagy otthon. Ez a hagyomány egyrészt kapcsolódik a keresztény valláshoz (húshagyó péntek előtti tápláló töltet), másrészt a II. világháborúban ez volt az egyik étel, amihez könnyen hozzá lehetett jutni, hiszen olcsó, tápláló, egyszerű elkészíteni.
A borsóleves után mindig sütőben sült palacsinta a második fogás lekvárral vagy tejszínjabbal ízesítve.
Ezen a héten Lapföldön, Ylläs környékén tartózkodom, így a hétvégi bejegyzést kicsit később fogom bepótolni. Addig is jó sütögetést otthon!😉❤
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése