2019. február 6., szerda

A finnek és a halak



Ééééééés érkezik a halak és finnek következő epizódja!

Hol is hagytuk abba?
Képtalálat a következőre: „fried muikku finnish”


MUIKKU  -  törpe maréna - fried vendace

Saimaa térségnek népszerű eledele, az olajban kisütött vagy füstölt  törpe maréna. Előszeretettel készítik el levesként a tengerparton fürdőzők számára, krumplival, vajjal, fűszerekkel gazdagítva.
(Ez az étel a RANTANKALA névre hallgat.)

A MUIKKU  ikrája is népszerű
különlegesség a térségben.

Abból is láthatjuk, milyen nagy szerepe van ennek a halnak az itteni kultúrában, hiszen ha valaki fotót készít, mindenkinek azt kell mondani, hogy MUIKKU.  Mint nálunk a vízibicikli, például. Azt viszont nem tudom, hogy húzódik majd mindenkinek mosolyra a szája, hiszen ez a szó U-ra végződik. 😁

 Próbáljátok csak ki!

Képtalálat a következőre: „fried nahkiainen lamprey”
Másik változata ennek az ételnek, a Satakunta megyére jellemző, NAHKIAINEN, magyarul orsóhal, vagy folyami ingola.

Ezt a fajta halat Finnországban a partmenti vizekben, folyókban halásszák. Idénye augusztus közepétől novemberig tart.

Elkészítése: Először megtisztítják a halakat, majd hideg vízzel leöblítik, és faszénen megsütik vagy füstölik.  Ecettel tartósítják általában, de legfinomabb a frissen elkészült csemege.

A halételek előtt gondoljunk az első fogásra is, a levesre.


Finn Borsóleves - HERNEKEITTO

Még nem volt szerencsém kipróbálni a borsólevesnek ezt a finn változatát, de azt tudom, hogy nagyon kedvelt és hagyományos ételnek számít. Konzervként lehet megtalálni a polcokon, vagy szárított zöldborsóból  készíthetjük el, de ez a fajta, nem egyezik a Magyarországon ismert zöldborsóval.

Nagyon elterjedt, és máig fenntartott tradíció, hogy csütörtökönként szolgálják fel a borsólevest az iskolák étkezdéjében, munkahelyen, vagy otthon. Ez a hagyomány egyrészt kapcsolódik a keresztény valláshoz (húshagyó péntek előtti tápláló töltet), másrészt a II. világháborúban ez volt az egyik étel, amihez könnyen hozzá lehetett jutni, hiszen olcsó, tápláló, egyszerű elkészíteni.




A borsóleves után mindig sütőben sült palacsinta a második fogás lekvárral vagy tejszínjabbal ízesítve. 


Ezen a héten Lapföldön, Ylläs környékén tartózkodom, így a hétvégi bejegyzést kicsit később fogom bepótolni. Addig is jó sütögetést otthon!😉❤



























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nincsenek rá szavak, de azért mégis leírom

Mikor elindultunk még a karácsonyi mézeskalácsoktól teli hassal Finnországba, azt gondoltuk, ez lesz a legnehezebb rész, nekivágni az útnak....