2019. március 6., szerda

Runeberg-torta

Nem is olyan régen ünnepelték a finnek  egyik nagy költőjük, Johan Ludvig Runeberg születésnapját. (1804 – 1877) 

Képtalálat a következőre: „runeberg torta”Az ő nevéhez kapcsolódik a Runebergintorttu, magyarul a Runeberg-tortácska.   A  legenda szerint a költő annyira szerette ezt az édességet, hogy minden napot ezzel kezdett. 

Képtalálat a következőre: „johan ludvig runeberg”Amikor először hallottam ezt a történetet, megjelent előttem a költő alakja, ahogy minden reggelt egy cukrászdában tölt, és a kávéja mellé ezt a nagyszerű süteményt fogyasztja, miközben éppen az ihletre vár. 

Fredrika Runeberg poikansa Fredrikin valokuvaamana 1875.Nem teljesen így zajlott a történet, hiszen a költő felesége  Fredrika Runeberg érdeme ez a sütemény,  az ő receptje és találmánya ez. A torta receptjére 1850-es években írt receptkönyvében bukkantak rá. 
Szóval Fredrika nélkül nem lett volna a költőnknek reggelije, és nem ismertük volna meg ezt a csodálatos süteményt.  A Ludvignak még el sem kellett menni a cukrászdáig. Így felmerül bennem a kérdés, hogy miért a költő születésnapját ünneplik ezzel a tortával, miért nem kedves feleségét? 
Persze, ez csak az én logikám.

Ez a torta nagyon népszerű nem csak Finnországban, hanem a többi skandináv országban is, így különböző recepteket találhatunk az elkészítésére vonatkozóan. 

Megosztom veletek az eredeti receptet: 


Tészta
  • 1 tojás
  • 25 ml kristálycukor
  • 50 ml barna cukor
  • 100 g vaj vagy margarin
  • 50 ml tejszín
  • 200 ml liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 50 g darált mandula
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 1/2 teáskanál amaretto likőr
Cukorszirup
  • 100 ml kristálycukor
  • 50 ml víz
  • 1-2 evőkanál rum, konyak vagy puncs
Díszítés
  • málnadzsem
  • kristálycukor
  • víz

Elkészítés

A tojást, a cukrot, a likőrt, a felolvasztott vajat és a felvert tejszínt összekeverjük. A többi hozzávalót is összekeverjük egy külön tálban, majd óvatosan beleforgatjuk a már meglévő masszába.
 Kivajazunk 8 darab sütőformát amikbe egyelően elosztjuk a tésztát. 
170-200°C-on 15-20 percig sütjük. Ezalatt összeforraljuk a cukorszirup hozzávalóit. 
Mikor megsültek a tortácskák, rájuk locsoljuk a cukorszirupot és megvárjuk, amíg beszívják. Ha kihűltek, kivesszük őket a sütőformából és a tetejüket málnadzsemmel és körülötte cukormázból rajzolt gyűrűvel díszítjük. (forrás: Wikipédia)

Érdekesség, hogy a Runeberg-tortát speciális, erre gyártott formában sütik, amik 90 ml űrtartalmúak. Kávé vagy tea mellé fogyasztják. 

A süteményt főleg január elejétől február 5-ig, a költő születésnapjáig fogyasztják a finnek nagy mennyiségben, de a nagyobb cukrászdákban egész évben kapható.

Én is megkóstoltam már,  az egyik kedvencemmé vált, így ha tehetitek próbáljátok meg elkészíteni ti is ezt a süteményt! Aztán hagyjatok nekem belőle legalább egyet. 😁

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nincsenek rá szavak, de azért mégis leírom

Mikor elindultunk még a karácsonyi mézeskalácsoktól teli hassal Finnországba, azt gondoltuk, ez lesz a legnehezebb rész, nekivágni az útnak....